Specialiștii în probleme de fertilitate spun că vârsta înaintată la care tot mai multe femei aleg să devină mame este unul dintre principalele motive ale fertilității. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, a explicat pentru gândul când un cuplu care nu reușește să aibă un copil ar trebui să apeleze la un specialist.
„Dacă femeia are până în 35 de ani și încearcă pe cale naturală să rămână însărcinată, dar acest lucru nu se întâmplă timp de un an de zile, e cazul să se prezinte la un medic ginecolog cu specializarea în infertilitate. Acolo unde femeia are peste 35 de ani, ar fi bine ca acest lucru să se întâmple după 6 luni de încercări. Cu cât femeia înaintează în vârstă, cu atât trebuie să ia mai repede măsuri în cazul în care nu poate rămâne însărcinată, pentru că rezerva ovariană se micșorează”, a spus specialistul în probleme de fertilitate.
Expertul spune că femeile care iau anticoncepționale pe o perioadă mai lungă de șase luni fără să întrerupă tratamentul cu pilule nu trebuie să își facă griji că nu vor putea deveni mame, atât timp cât contraceptivele sunt luate la recomandarea și sub îndrumarea unui medic. „Pastilele anticonceptionale nu influențează capacitatea cuplului de a face copii. Chiar dacă sunt luate de o perioada mai lungă de timp, în momentul în care se renunță la ele se poate încerca imediat conceperea unui copil pe cale naturală. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie investigată cauza, fără să se aștepte mai mult decât în cazul unei femei care nu a luat pastile anticoncepționale”, punctează Andreas Vythoulkas.
Acesta a identificat și o serie de pași pe care un cuplu care nu poate avea copii trebuie să îi facă. Pentru început, femeia trebuie să se prezinte la un medic ginecolog, cu specializare în infertilitate, după care medicul va recomanda o serie de analize.
Un prim set de analize include profilul hormonal complet: TSH, Free T3/T4, prolactina, FSH, LH, progesteron, estradiol. Profilul hormonal se determină din sânge și se poate efectua în a 2-3 zi a ciclului menstural.
Apoi, o ecografie transvaginală este necesară pentru a vedea care este starea uterului, endometrului și a ovarelor și pentru a exclude prezența fibroamelor uterine sau a chisturilor ovariene, caz în care este nevoie de un tratament înainte de încerca să rămână însărcinată.
Este apoi necesară o histerosalpingografie – cu ajutorul ei se măsoară permeabilitatea trompelor uterine.
Și bărbatul trebuie să treacă pe la medic. Acestuia i se recomandă o spermogramă și spermocultură. Se urmărește mai ales cantitatea și calitatea spermatozoizilor, pentru a putea exclude în felul acesta probleme de infertilitate masculină.